Bambus en plante med mange egenskaber

I dag ser vi flere og flere produkter som bliver produceret i bambus. Det gælder alt fra tekstiler til service mm. Det er dog især møbler og interiør til boligen, som er blevet meget populært.

En bæredygtig plante

Mange anser stadigvæk bambus for at være en lidt eksotisk plante. Bambus planten vokser med en utrolig fart, og er alligevel kraftig, og er nærmest en ressource vi ikke kan løbe tør før. De hurtigvoksende arter vokser med ca. en halv meter om dagen, hvor et bøgetræ ville være mellem et halvt og et helt år for at vokse det samme. Det betyder at bambus kan høstes hvert femte år, hvor det kun er hvert 50. år for f.eks. bøgetræer.

Desuden er bambusplanterne CO” neutrale i deres livscyklus. De hurtigt voksende bambus planter kan ses, hvis du tager på ferie til Sri Lanka. Generelt forekommer vildtvoksende bambus i de Asiatiske lande, Australien og Sydamerika. Især i Asien har bambus været et vigtigt materiale siden oldtiden, hvor den er blevet brugt mangeartet på alt fra møbler til våben.

Mange forbrugere er blevet mere bevidste omkring hvordan vi behandler vores klode, og derfor er bambus blevet et alternativ til mange andre træsorter. Faktisk kan bambus erstatte træ i rigtig mange henseender, og er meget slidstærk.

Bambus i Danmark

Bambus hører til i græsfamilien, og der findes også varianter der vokser i Danmark. De vokser ikke så hurtigt og bliver ikke så kraftige, som dem i Asien. De vokser dog hurtigere en mange andre planter. Det specielle ved bambus er at den vokser nedefra og op. Planten består af en stamme, som vi kender som bambusrør, og de har en levetid på ca. 20 år.

Bambus i boligen

Som sagt kan bambus erstatte det meste almindelige træ, og vi ser flere og flere produkter i på det danske marked. Især bambusmøbler er moderne og de findes til brug både indendørs og udendørs. Med deres lyse farve er de elegante og giver samtidig et naturligt look. Bambus er fleksibelt at arbejde med, hvilket betyder at møblerne kan fås i mange fine former.

I køkkenet ser vi også flere produkter, bl.a. skærebrætter i bambus, men også indmad til køkkenskuffer. De fleste køkkenfirmaer sælger også køkkenbordplader i bambus, og enkelt har endda fronter til lågerne i bambus.

I soveværelset er bambus gardiner populære, men også sengegærder og lamper kan fås i en bæredygtig udgave i bambus.

Fremtidige produkter

Rigtig mange bambus produkter har fundet vej til Danmark allerede, og i fremtiden kunne det godt tænkes at vi kommer til at se mere til gulv lavet af bambus. I dag er det kun et nicheprodukt, men ligesom indenfor andre produkter der er lavet af træ, så er bambus konkurrencedygtigt.

Gulvene laves ved at skære bambus i tynde stænger, som så efterfølgende limes sammen. Resultater bliver et virkeligt holdbart produkt. For at produktet stadigvæk skal være bæredygtigt så gælder det om vælge en producent som benytter en god lim, som ikke er miljøskadelig.

Som det fremgår så er bambus et bæredygtigt materiale. Den eneste ulempe er at bambussen i dag skal fragtes med skib fra Asien til Danmark.