Mal dit tag, både for tagets og for din skyld

Når du har et hus og have, så er der mange ting, som du skal være opmærksom på, før de kommer til at se pæne ud. Der er utallige farver, som skal afbalanceres, haven skal luges for ukrudt, og næsten hvert evigt eneste år er der et eller andet, som skal repareres eller bygges. Du må dog aldrig glemme at passe på dit tag, og er det længe siden, du sidst havde fat i det, kan det være, at det har brug for en smule hjælp. Derfor, har du tid og energi, er dette et godt råd: Find tagmaling til gør-det-selv projektet derhjemme.

Hvorfor du skal male taget

Mange ser taget som en lige så solid del af huset som eksempelvis murene, men det er det ikke. Har du et eternittag, så har det brug for regelmæssigt arbejde, og det kan betyde, at du er nødt til at male det med noget tagmaling. Gør du ikke det, kan det få store konsekvenser for både taget selv og tagkonstruktionen nedenunder. Det kan endda gå så vidt som at skade selve huset.

At male taget med tagmaling har dog også gode effekter i sig selv, og det virker ikke kun som forebyggende arbejde mod at taget går i stykker. Der er intet værre end at sætte hele haven i stand og male huset, blot for at opdage, at taget ser forfærdeligt og slidt ud. Det er nemt at ændre, hvis bare du maler det.

At male dit tag betyder også, at du skal lave meget mindre arbejde i de næste mange år. Det er vigtigt, at der ikke vokser alger og mos på taget, og det vil tagmalingen i stor grad forebygge.

Hvad skal du huske, før du maler?

Det er dog ikke nok bare at kende fordelene ved at male taget med tagmaling – du skal også kunne gøre det selv. Det er en relativt enkel proces, men det er bare vigtigt at huske, at gælder det eternitplader fra før 1987, så må du aldrig selv forsøge at arbejde med dem, da de indeholder asbest, hvilket kan være dødeligt. Her skal du i stedet kontakte nogle professionelle.

Er dit tag dog fra senere end 1987, så er der kun nogle få trin, før du er klar til at male dit tag med tagmaling. Det allerførste, du skal gøre, er at rense taget. Det betyder, at alt hvad der er af mos og alger skal fjernes helt. Bagefter skal du gå alle dine tagplader igennem, så du kan finde alt hvad der er af skader og fejl. Dem skal du have fikset først, før du går videre.

Når du har renset dit tag, så er der kun én ting mere at gøre, før du kan male. Du skal lige have givet taget en grunder, så malingen sidder fast og er bundet til taget. Gør du ikke det, så vil du opleve, at din tagmaling ikke sidder ordentlig fast.
Når du har gjort alt dette, så kan du endelig roligt gå i gang med at male.