De Gule Veste

Har du hørt om ”De Gule Veste”-bevægelsen i Frankrig? Det er en bevægelse, som er startet nedefra. Det er ikke et politisk parti. Det er en hel masse mennesker, som er utilfredse med den politik, som landets ministre fører i disse uger. Der er mange debatter om den bevægelse og om fransk politik og statsministerens styrtdykkende popularitet.

Bevægelsens navn kommer fra de gule refleksveste, de har på, når de demonstrerer på gaderne i Paris og andre storbyer i Frankrig. Det siges, at de tog dem på, fordi de føler sig overset i samfundet, og vil gøre opmærksom på, at de også er en del af samfundet. De vil gøre opmærksom på de problemer, som de har i deres dagligdag: Fattigdom, arbejdsledighed mv.

Refleksarbejdstøj med budskab

Sådan et stykke refleksarbejdstøj er effektivt. De bliver set.
Alle taler om dem, og debatterne har spredt sig til mange andre lande, ved jeg. Men som i eventyret, så bliver en fjer til 5 høns. Debatterne her i landet handler i dag også om fattigdom og arbejdsløshed, men de handler også om racisme og fascisme og mange andre ubehagelige ting. Det er dybe problemer, som findes i vores samfund. Debatterne her giver mange politikere skylden, men sjældent hører man forslag til, hvad der kan gøres. Det er meget sort og hvidt.
Jeg siger ikke, at vi skal lade, som om at racisme eller fattigdom ikke eksisterer. Vi skal bare ikke lave referencer til De Gule Veste hele tiden. Ja, vi lever i et globaliseret samfund, og det, som sker i Mellemøsten, har bestemt konsekvenser for, hvad der sker i vores egne lande. Bare se på nogle af de græske øer, eller Lampedusa i Italien: De har modtaget enorme antal flygtninge. Det har store konsekvenser for de forholdsvist små samfund.

Men De Gule Veste går stadig på gaden, iført deres refleksveste. De voldsomme demonstrationer startede i slutningen af november sidste år, mener jeg. Der er ligesom blevet en ny tradition: De Gule Veste går på gaderne hver lørdag eller søndag. Og mennesker kommer til. Iført en gul refleksvest.

Andre jakker til herrer

En refleksvest er ikke særlig dyr. Den kan købes billigt, og den kan fås i gul eller orange farve. Det er bare at finde en butik, som sælger refleksarbejdstøj, så kan man finde den. Og den er meget opsigtsvækkende.

Jeg tænker over, om man mon købe almindelige jakker til mænd, der også er reflekstøj?Det er faktisk sådan, at for en del år siden, her i landet, delte politiet refleksveste ud til bilister. Man skulle ikke betale for dem. Det var et led i en kampagne omkring sikkerhed på vejene. Budskabet var at skulle det hænde, at bilen punkterede, eller at man blev nødt til at stoppe på vejen af en anden grund, så anbefalede de, at man tager sådan en refleksvest på, fordi den sikrer, at man bliver set. Både om dagen og om natten.
Det var en succesfuld kampagne. Mange bilister, som fik sådan en vest, bruger den også i dag.

Politiet kunne ikke dele veste ud til alle bilister i landet, men jeg kender faktisk mange, som har købt én, fordi de kan se det fornuftige i at bruge den. Det er dog ikke lovpligtigt, at bilens fører har en refleksvest.