Derfor skal du huske din tandlæge

Sunde tænder, hele livet. Det er drømmescenariet for langt de fleste af os, og det er faktisk en mulighed at blive gammelt og have sunde tænder – men det kræver en indsats. Det kræver at du er god til at passe på dine tænder til dagligt, men det kræver også, at du husker de årlige tandlægetjek.

En god mundhygiejne er ikke nok i sig selv

Du kan selvfølgelig gøre meget for dine tænder ved at pleje dem ordentligt. Det handler bl.a. om at børste tænder minimum to gange om dagen i to minutter ad gangen, bruge tandtråd minimum én gang om dagen, skifte tandbørste regelmæssigt og bruge en fluorbaseret tandpasta. Du kan også hjælpe den gode pleje på vej ved at skære ned på slik og andre søde sager og syreholdig mad og drikke og skylle munden med vand efter indtag.

Du kan være nok så god til at børste tænder, bruge tandtråd og skære betydeligt ned på sukker og syre. Der kan stadig opstå problemer i din mund, som kan ende med at koste en formue. Det er derfor vigtigt, at du både husker at pleje dine tænder ordentligt og tager forbi til det regelmæssige tandlægetjek.

Forebyggelse er nøgleordet

Det regelmæssige tandlægetjek handler om forebyggelse. Her efterser tandlægen dine tænder og renser. Det handler om at være præventiv og opdage potentielle problemer, som ligger og lurer under overfladen. Der er f.eks. mange, der på trods af sunde tænder op igennem livet, får begyndende paradentose omkring 30-40-alderen. Det er vigtigt, at der her sættes ind med præventiv behandling, før der opstår et decideret sundhedsproblem.

Tænderne er også en rigtig del af vores kroppe og har indflydelse på f.eks. tygge- og fordøjelsesevne. Problemer med tandsættet kan forplante sig og resultere i f.eks. hovedpine, koncentrationsbesvær, dårlig søvn og meget mere. Det er lige netop derfor, at det er vigtigt at finde eventuelle problemer, inden de vokser sig større, så du ikke får bivirkninger.

Sidst men ikke mindst kan tandlægen også opdage en simpel ting som huller i tænderne – og det betyder, at et hul ikke får lov til at vokse sig stort og blotte tandens nerve og emalje. Når det opdages i tide, kan det lukkes ubesværet, og der bliver ikke behov for en kæmpe regning for f.eks. fjernelse af tanden, der så skal erstattes med bro eller implantat.

Et godt og sundt tandsæt starter altså ved at man overholder sine aftaler med tandlægen.

Det er ikke så dyrt som du tror

Mange undgår tandlægen, fordi de tænker, at det er en dyr fornøjelse. Sandheden er dog, at et tandtjek faktisk kun koster 300-400 kr. Det er først, når man gentagne gange har sprunget sine tjek over, man kan risikere at det bliver dyrt. Her vil der kunne være opstået komplikationer, som kunne have været undgået, hvis man bare havde overholdt sine aftaler med tandlægen. Det kan ende med en stor tandlægeregning, selvom man f.eks. får tilskud fra Sygeforsikringen Danmark.

Tandlægen er altså ikke dyr, hvis bare man husker at bruge den!

Mangler du en god tandlæge, som heller ikke er så dyr? Vi kan anbefale NordSmil, som er en billig tandlæge i København, Odense og flere steder i Jylland. Her kan du både komme til det årlige tandtjek, få foretaget små behandlinger og endda få udført behandlinger, der kan give dig drømmesmilet, som f.eks. tandretning og tandblegning til fornuftige priser.