Lån i andelsbolig

Nu er jeg bare helt forvirret. Vi står her og skal købe hus, og så kommer banken og siger, at vi skal have et ejendomslån hos et realkreditinstitut. Jeg troede, det var ligetil: Vi går i banken, taler med rådgiverne, og finder en løsning, så vi kan købe det hus, som vi har set på og gerne vil bo i.

Realkreditlån

Men nej, sådan er det ikke. Banken kan låne os op til omkring 15 procent af husets værdi. De næste 80% skal finansieres via et realkreditlån, og de sidste 5% skal vi selv betale – ud af opsparingen, vi har. De 5% kan vi sagtens klare. Vi kunne såmænd give 10% af husets værdi. Men, vi holder lidt igen, fordi der vil komme udgifter til advokater, ejendomsmægler og alle gebyrerne. Det har jeg ikke helt overblik over lige nu.

Renten er rigtig lav lige nu. Det har den været længe. Jeg synes ikke, at jeg ser tendenser til, at den vil stige i de næste år. Men man kan jo aldrig vide. Så jeg ved ikke helt, om vi skal gå efter en løsning med fast eller variabel rente til det der ejendomslån, vi regner med at få. Jeg er mest fristet til løsningen med variabel rente. Det vil blive billigere for os. Og som tiden går, så kan vi jo nå at bygge karriererne op og få bedre lønninger. Det vil derfor være muligt for os at betale lånene. Og jeg behøver ikke tænke i baner a la dette.

Det er altså en labyrint at køre rundt i. Det her med huskøb, lån, renter og gebyrer og løbetid og jeg ved snart ikke hvad. Jeg ville ønske, at jeg havde hørt bedre efter i timerne, dengang jeg havde økonomi på handelsskolen. Der havde vi faktisk et forløb, som handlede om samfundsøkonomi og privatøkonomi. Dengang syntes jeg, det var dødkedeligt. Men jeg kan nu se, at det var dumt af mig at være ligeglad med de timer.

Det vil bare være så cool at få det hus. Det ligger i et roligt kvarter. Der er en dejlig have, og fra terrassen er der udsigt til havet. Vi kan lige forestille os, hvordan det vil være at sidde der med morgenkaffen en søndag sommermorgen. Herligt.

Låne til andelsbolig

Men som sagt, jeg er forvirret. Der er mange regler og muligheder. Og jeg ved ikke helt, hvem jeg skal stole på. Min mavefornemmelse og vores bankrådgiver? Eller skal jeg lytte til min venindes mand, som er revisor (og pessimist af natur)?
Han har frarådet, at vi går efter løsningen med variabel rente på ejendomslånet, fordi han mener at kunne se, at boligmarkedet er inde i en boble lige nu. Den vil briste på et tidspunkt, og hvis vi bliver fanget med variable renter, så kan det blive meget dyrt for os. Man kan jo også låne til andelsbolig.

Mest af alt har jeg lyst til at spørge min far til råds. Han er økonom. Har undervist på universitetet i samfundsøkonomi og ved alt om renters rente, privatøkonomi og den slags. Men han er også imod tanken om fast ejendom. Hader det. Han synes, det er forkert, at nogle mennesker kan eje et hus, mens andre ikke kan. Så hvad gør jeg? Hvem skal jeg spørge til råds? Måske jeg blot skal sørge for det selv og simpelthen låne penge billigt, hvor jeg kan?