Overpronation – Hvad er overpronation egentlig?

Når fodens går indad eller nedad, er det et tegn på overpronation. Tit og ofte bliver denne tilstand også kaldt flade fødder. Når foden rammer jorden, kan det have betydelig virkning på kroppen. Og hvis man er platfodet eller har overpronation, så er man tilbøjelig til at få flere skader, end folk der har normale fødder. Dog er der enkelte behandlinger, som kan forhindre skader på grund af overpronation. 

Pronation og overpronation

Selve pronation hentyder til fodens naturlige bevægelse fra side til side, når personen løber eller går helt almindelig. Det opstår igennem vægten, når man træder ned på hælen og ud til spidsen af foden, når man går og løber. Pronation kan også ses når man står stille, og det ses ved at ens fødder nærmest går ind mod hinanden. I enkelte tilfælde er pronation normalt, men har man overpronation, så vil ens fødder bue meget ind mod hinanden, at det nærmest kan se voldsomt ud. Er det tilfældet, har man større tendens til forskellige skader. 

Overpronation og skader

Har man overpronation har man forøget chance for skader af forskellige karakter. Dog er der nogle hyppige skader, som ses hos personer med overpronation. Overpronation kan give skader, fordi det påvirker kroppens naturlige justering når foden rammer jorden. Atleter med overpronation, fx løbere, har en øget chance for at udvikle skader, på grund af overanstrengelse. 

Skader som hyppigt ses hos personer med overpronation er: 

 • Skinnebensbetændelse
 • Knyster
 • Hælsmerter
 • Plantar fasciitis (inflammationstilstand på undersiden af hælen)
 • Betændelse i ledbånd på ydersiden af knæet
 • Kronisk lændesmerter
 • Stressfrakturer i fod og underben
 • Akillessenebetændelse
 • Knæsmerter

Årsager

Overpronation er noget der forekommer hos børn, som har flade og meget fleksible fødder. Hos de fleste børn forsvinder det af sig selv, men hos nogle forbliver det. Man kan dog også få det, hvis man fx. Er gravid, er overvægtig, løber rigtig meget, hvor fonden rammer hårde overflader i længere tid. 

Diagnose

Normalvis ved man godt selv om man har flade fødder, eller har overpronation, uden at man behøver at opsøge en læge. Men er man i tvivl om man har overpronation, så kan man tjekke det på 3 måder: 

 1. Man kan tjekke om man er platfoden, ved at kigge på foden imens personen står stille på gulvet. Hvis der ikke noget mellemrum imellem foden og gulvet, så vil personen sansynligvis overpronerer. 
 2. Tjek personens sko. Gerne nogle sko som personen har brugt længe. Så kan man tjekke slidtagen. Er skoen mere slidt på indersiden, så har personen muligvis overpronation. 
 3. Gør foden våd, eventuelt efter et bad. Træd ud på et fladt, tørt område, og tjek fodtrykket. Hos en person med normal pronation, vil man kunne sæ hælen og halvdelen af fodens midte og så tæerne, naturligvis. Hvis man har overpronation, vil man kunne se hele fodens bredde. 

Hvis ingen de overstående tricks, kan afgøre om personen har overpronation, så så tag til men specialbutik, podiater, eller en ortopædkirurg. I nogle sportbutikker, som sælger løbesko, er de uddannet i at kontrollere overpronation. 

Vælg en støttende sko

En person der har overpronation, bør være ekstra omhyggelig, når de skal have nye sko. Ikke alle sko er lige gode for en fod med overpronation. Har man en fod med overpronation, er det vigtigt at man vælger en sko der støtter ens fod og skaber stabilitet. Det er især vigtigt, at hælkappen er forstærket, så hælen kan skabe stabilitet til ens gang. Du kan finde et par billige sko her. Det er ligeledes vigtigt, at man undgår sko med alt for høj en hæl. Hæl skaber ubalance på en flad fod, og det vil kun ustabilitet.

Det er ikke farligt at have overpronation, den eneste ulempe er, at man slider skoen hurtigere end en person me normal pronation. Det kræver hyppigere sko med god stabilitet i, og hyppigere skoskift, især hos børn, som bevæger sig mange flere skridt på en dag end voksne gør.